Behandeling van het falende hart

Wanneer een hartinfact slechts laattijdig of niet behandeld wordt, ontwikkelt zich een gebied van littekenweefsel in de hartspier. Doordat dit gebied niet meer kan samentrekken, zal hierdoor de pompwerking van het hart nadelig beïnvloed worden. Tevens zal op het ruwe oppervlak aan de binnenkant van dat littekenweefsel de neiging tot vorming van een klonter of thrombus ontstaan. In dit geval bestaat de mogelijkheid om een zgn ‘vertrikel restauratie’  ingreep uit te voeren, ook wel ‘Dor’ ingreep genaamd, naar de chirurg die deze ingreep als eerste beschreef. Het filmpje illustreert hoe bij een dergelijke ingreep het oorspronkelijke volume van de hartkamer wordt hersteld en het littekenweefsel wordt uitgesloten van de circulatie.

 

Om dit flashobject te kunnen bekijken moet uw browser javascript ondersteunen en heeft u een recente versie Flash Player nodig.

 


 

Daarnaast werden in de afgelopen jaren in samenwerking met de afdeling experimentele hematologie en het departement Fysiologie van de Uhasselt inspanningen geleverd om stamcellen te gebruiken voor het vormen van nieuw hartspiereefsel in het kader van chronische infarcten. Dit heeft geresulteerd in het beschrijven van een nieuw type cardiale ‘voorlopercel’ en studies voor optimalisatie zijn volop bezig.