Klepchirurgie

Indien men een heelkundige behandeling voorstelt, heeft de chirurg verschillende mogelijkheden: hij kan de klep herstellen zo deze niet te zwaar beschadigd is, of hij kan de klep verwijderen en een kunstklep plaatsen. Deze kunstklep kan vervaardigd zijn uit metaal of uit biologisch materiaal. De keuze zal gebaseerd zijn op het medisch dossier van de patiënt en zal met hem/haar besproken worden.

 

Zowel bij een herstel van de klep als bij een vervanging van de klep zijn, mits een goede revalidatie, de problemen nadien meestal goed onder controle en kan de patiënt terug de meeste inspanningen aan. Wel dient hij levenslang voorzichtig te zijn voor infectie van de klep, voornamelijk bij chirurgische ingrepen in besmette wonden of bijvoorbeeld bij darmoperaties.

 

Anderzijds is in vele gevallen bloedverdunning noodzakelijk, zeker wanneer het gaat om een metalen kunstklep. Deze bloedverdunning vereist een zeer zorgvuldige opvolging door de huisarts om ernstige medische problemen ten gevolge van bloedingen te voorkomen.