Echografie van het hart

Zoals het woord het zegt, gebruikt deze techniek het principe van de echo. Een (ultrasoon) geluid wordt uitgezonden, botst ergens tegenaan en wordt teruggekaatst. Al naar gelang de sterkte van het teruggekaatste geluid wordt dit omgezet in een lichtsignaal.

 

Echografie


 

Dit onderzoek geeft een goed beeld van de grootte van de verschillende hartkamers, de functie van de hartspier en het openen en sluiten van de hartkleppen. Tijdens een echocardiografie wordt ook door middel van een dopplersignaal de stroomsnelheid en de richting van de bloedstroom in verschillende delen van het hart nagemeten. Dit geeft belangrijke informatie over de werking van de kleppen en de functie van de hartspier.

 

Wanneer door vernauwingen reeds schade aan de hartspier opgetreden is, kan men de ernst hiervan inschatten met behulp van een echografie van het hart. Men kan dan regionale afwijkingen zien in de hartspier en de grootte van de schade inschatten, alsook de gevolgen voor de patiënt in het dagelijkse leven.

  Echo 2D strain

De meeste echografies van het hart worden doorheen de borstwand genomen. We noemen dit 'transthoracale echografie'. Men moet dan op de linkerzij of op de rug gaan liggen en door middel van een echografie-sonde wordt het hart onderzocht. Soms kan het bovendien nodig zijn om een echografie uit te voeren bij inspanning, men zal dan moeten fietsen tijdens de echografie of er wordt bepaalde medicatie gegeven die een inspanning voor het hart nabootst. Dit kan nuttig zijn om bijvoorbeeld de werking van de hartkleppen bij inspanning te evalueren.

 


Tenslotte is het ook mogelijk om via de slokdarm een echografie uit te voeren van het hart. De slokdarm is namelijk vlak achter het hart gelegen en biedt een zeer goed zicht op de voorkamers. Dit kan bijvoorbeeld erg nuttig zijn om bij bepaalde ritmestoornissen de aanwezigheid van kleine bloedklontertjes uit te sluiten in de voorkamers, gezien er bij aanwezigheid van klontertjes een risico bestaat op een beroerte. Omdat een echografie via de slokdarm als onaangenaam ervaren wordt, wordt een licht verdovend middel toegediend alvorens dit onderzoek uit te voeren. Men mag in dat geval de eerste uren na het onderzoek geen voertuig besturen.