Cardiologen van Jessa en ZOL promoten telemonitoring

30 maart 2012

Cardiologen van Jessa en ZOL promoten telemonitoring

 

Prof Paul Dendale, diensthoofd cardiologie van het Jessa ziekenhuis en docent aan de Universiteit Hasselt is dit jaar samen met dr Pieter Vandervoort (cardiologie ZOL) promotor van een eredoctoraat aan de Universiteit Hasselt.

 

Professor John Cleland van de Universiteit van Hull wordt dit jaar geëerd voor zijn wetenschappelijke prestaties op het vlak van vernieuwende aanpak van hartfalen. Prof Cleland was onder meer één van de trekkers van het onderzoek naar het gebruik van telemonitoring in de opvolging van patiënten met ernstig hartfalen. Hij kon aantonen dat een opvolging vanop afstand van een aantal parameters (gewicht, bloeddruk, hartritme) de kans op heropname in het ziekenhuis kon verminderen in deze groep ernstig zieke patiënten.

 

De diensten cardiologie van Jessa en ZOL zijn in Vlaanderen koplopers op het vlak van toepassen van deze nieuwe technologieën. Zo worden op dit moment al een groot aantal patiënten met pacemakers en defibrillatoren op afstand gevolgd, evenals de meer “eenvoudige” opvolging via gewicht en bloeddruk.

 

Prof Cleland zal op een symposium aan de Universiteit Hasselt op dinsdag 29/5 van 15-17 uur een overzicht geven van de huidige stand van de wetenschap ivm telemonitoring in hartfalen en de toekomstverwachtingen. Daarnaast zullen andere sprekers het hebben over de nieuwe technologieën, de kosten, en de toepassingen op andere gebieden van de gezondheidszorg. Dr Vandervoort zal een overzicht geven van de doelstellingen van de recent opgerichte Mobile Health Unit, een onderzoekseenheid aan de Universiteit Hasselt die zich specifiek richt naar onderzoek op het vlak van telegeneeskunde.

 

Limburg wil door de samenwerking van de beide grote ziekenhuizen, de Universiteit en ondersteund door LSM op dit vlak een leidende rol blijven spelen.

Het symposium staat open voor alle geinteresseerden, de voertaal is Engels.

 

Meer info vindt u op http://www.uhasselt.be/symposiummobilehealth waar u zich ook kan inschrijven.

 

Overzicht actueel nieuws