1000ste inspanningsecho!

Sinds 2016 combineren we in het Hartcentrum Hasselt twee veel gebruikte onderzoeken: de fietsechocardiografie en de ergospirometrie (fietsen met een masker om de zuurstofopname te meten). We doen dit omdat ze samen meer informatie geven dan wanneer we ze apart doen. Toen we hier enkele jaren mee zijn gestart, waren we waarschijnlijk bij de eerste in de wereld die systematisch echocontrast gebruikten om de nauwkeurigheid van dit onderzoek optimaal te maken. Ondertussen zitten we aan 1000 uitgevoerde onderzoeken en hebben we een hele expertise opgebouwd die we delen met andere centra over heel België, door middel van symposia en trainingen. 

 

Wat zijn de meest voorkomende scenario’s waarin we naar deze test grijpen?

We voeren deze test uit om, in geval van twijfel bij aandoeningen van de hartkleppen, de ernst en de weerslag op het hart beter te beoordelen.Daarnaast zullen we deze test gebruiken wanneer na een klassiek hart- of longonderzoek de oorzaak van kortademigheid en/of een verminderde inspanningscapaciteit onduidelijk blijft. Op deze manier zijn we in de mogelijkheid om toch een verklaring te ontdekken. De meest voorkomende verklaring is een verborgen vorm van hartfalen (HFpEF of hartfalen met een normale ejectiefractie), die alleen bij inspanning aan het licht komt. 

 

In ons centrum heeft vooral Dr. Jan Verwerft zich sterk gespecialiseerd in de fietsechocardiografie met ergospirometrie. Door middel van wetenschappelijk onderzoek en het vergelijken van de techniek met internationale centra, optimaliseert hij zijn werkwijze steeds meer. 

 

DSC_5197Dr. Jan Verwerft

 

 

Symposium

Op 28 maart 2020 organiseert het Hartcentrum een live-case sessie cyclo-echocardiografie voor cardiologen. De inschrijvingen openen binnenkort. Voor meer info kan je terecht bij ....  

 

save the date