Dr. Lieven Herbots werkt mee aan de ontwikkeling van een draagbare echografiepleister

Slimme pleister

Dr. Lieven Herbots, van Hartcentrum Hasselt, is samen met KU Leuven en Pulsify Medical (Imec spin-off) bezig met het ontwikkelen van een draagbare slimme echografiepleister. In deze pleister wordt het geluidsgolvensysteem van een echografietoestel ingebouwd in een zeer kleine structuur. De zenders in de pleister sturen een ultrasoon geluid naar het hart, waarna kleine microfoontjes in de pleister de weerkaatsing van die signalen op het hart weer opvangen. Op die manier kan er een perfect beeld van het hart verkregen worden en is  het mogelijk om het hart van de patiënt continu te monitoren, zowel thuis als in het ziekenhuis. 

 

Spoedafdeling

De pleister is ongeveer 10x10cm en wordt op de borstkas bevestigd. In de eerste fase zal de pleister vooral op de spoedafdeling getest worden om hier zeer snel een goed zicht te krijgen of het hart nog wel goed pompt. Er is momenteel nog geen instrument die dit continu kan meten. Nadien zal de pleister ook elders in het ziekenhuis uitgerold worden, net als in de thuiszorg en zelfs bij topsporters. 

 

Voordelen

De bedoeling is dat de pleister ook waarschuwingen uit stuurt als er iets mis is. Als de prestaties van het hart van de patiënt veranderen, zal de arts een signaal ontvangen zodat die kan interveniëren. Dit heeft tal van voordelen: 

  • Redden van levens
  • Inkorten van ziekenhuis verblijven
  • Minder afhankelijk van topmedici om meetresultaten uit te lezen en te interpreteren
  • Veilig en niet-invasief

 

Het zal nog enkele jaren duren vooraleer het commercieel verkrijgbaar is. Er is alleszins 2.6 miljoen euro voorzien voor de ontwikkeling van deze pleister. Het geld komt vooral van Imec.xpand, het aan Imec gelieerde investeringsfonds en de KU Leuven. Maar ook het UZ Leuven, een onderdeel van de universiteit, brengt geld aan.

 

Pulsify Medical

Pulsify Medical is opgericht als Carpatchiot B.V. in juni 2019 door Jan D’hooge (KU Leuven, UZ Leuven), Lieven Herbots (Jessa Ziekenhuis, UZ Leuven), Xavier Rottenberg (imec) en Steve Stoffels (imec). Iwan Van Vijfeijken en Chris Japp zijn respectievelijk de inkomende CEO en onafhankelijke voorzitter van de Raad van Bestuur. Dr. Herbots is betrokken bij het ontwikkelingsproces om de klinische aspecten van het gebruik te benadrukken. 

 

DSC_4744Dr. Lieven Herbots