Hartcentrum Hasselt kaapt hoofdprijs van Agoria Awards weg met project omtrent telerevalidatie van hartpatiënten

UHasselt en Jessa Ziekenhuis winnen Agoria e-Health Award. (persbericht 6 juni 2012)


winnaar%20e-healthHet Tele-Rehabsysteem van de Universiteit Hasselt en het Jessa Ziekenhuis is de grote winnaar van de tweede editie van de Agoria e-Health Awards. Met Tele-Rehab volgen het Hasseltse ziekenhuis en de universiteit van op afstand de gezondheidstoestand van chronische hartpatiënten op. Het doel van het Tele-Rehabproject is om chronische hartpatiënten op een veilige, gecontroleerde en op individuele basis, via een websitegestuurde en interactieve applicatie, te laten werken aan hun fysieke conditie om zo hun cardiovasculair risicoprofiel te verbeteren. De UHasselt en het Jessa Ziekenhuis sleepten daarnaast met Tele-Rehab nog een andere prijs in de wacht: die voor beste Tele-Health en Tele-Care Project.
 
Opgetogen reacties
Decaan van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de UHasselt, prof. dr. Stinissen, is erg blij met de prijzen: “Deze awards zijn mooie opstekers voor onze recent gestarte mobile health unit in de UHasselt in samenwerking met de ziekenhuizen Jessa en ZOL. We hebben de ambitie om in onze regio een internationaal kenniscentrum rond telehealth uit te bouwen met diverse partners. We kunnen dat doen door verder te bouwen op sterke expertise, die vandaag erkenning krijgt via deze Belgische awards.”
 
Cardioloog prof. dr. Paul Dendale (Jessa Ziekenhuis) legt uit: “In België volgen maar 20 procent van de patiënten na een infarct een revalidatieprogramma. Nochtans is bewezen dat dit de kans op een overlijden of nieuw hartinfarct met 30 procent kan verminderen. Dankzij het gebruik van telecommunicatie kunnen we meer  patiënten bereiken en in hun eigen thuisomgeving zelf aan een revalidatieprogramma laten werken. Een klein toestelletje registreert alle sportactiviteiten van de patiënten en zendt dit wekelijks door, waarop de patiënten feedback krijgen. We stellen vast dat patiënten door de monitoring meer gaan bewegen en dit langer volhouden.”
 
Al 500 hartfalenpatiënten door opgevolgd door telemonitoring
De hartcentra van het Jessa ziekenhuis (o.l.v. prof. dr. Paul Dendale) en van het Ziekenhuis Oost-Limburg - ZOL (o.l.v. prof. dr. Pieter Vandervoort) zetten samen met de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de Universiteit Hasselt sterk in op innovatie binnen het zorgtraject voor patiënten met hartfalen door het implementeren van telemonitoring technologie in de hartkliniek.  Momenteel worden er in Limburg al meer dan 500 patiënten dagelijks opgevolgd via telemonitoring, een primeur! De provincie Limburg speelt hiermee een voortrekkersrol in België. Met meer dan 500 patiënten in telemonitoring is een kritische massa bereikt en kan er verder gebouwd worden aan een overkoepelende en gestructureerde aanpak. De ziekenhuizen ZOL en Jessa en de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de Universiteit Hasselt bundelen daarom hun krachten in een multidisciplinair Mobile Health initiatief (o.l.v. prof. dr. Paul Dendale en prof. dr. Pieter Vandervoort). Vorige week reikte de UHasselt ook een eredoctoraat uit aan prof. dr. John Cleland, een autoriteit op het gebied van telemonitoring.
 
Over de awards
Agoria, de federatie van de technologische industrie, beloont met deze wedstrijd personen en instellingen die de kwaliteit van e-Health in ons land verbeteren. Dit jaar ontving de organisatie een twintigtal kandidaturen. Een jury van specialisten uit de gezondheidssector beoordeelden de projecten op innovatie, rentabiliteit en resultaten. De awards werden gisteravond in Brussel tijdens een gala-avond uitgereikt.

 
 
Meer info:
-      Prof. dr. Paul Dendale: UHasselt – Jessa Ziekenhuis ... 
-      Prof. dr. Piet Stinissen: Decaan Faculteit Geneeskunde UHasselt: ...