Hartcentrum Hasselt plaatst eerste draadloze mini-pacemaker in Limburg

Vorige week werd in het Jessa Ziekenhuis voor het eerst in Limburg een draadloze Micra™ pacemaker ingeplant door dokters Joris Schurmans en Pieter Koopman, cardiologen van het Hartcentrum Hasselt. 

 

Pacemakers worden geplaatst bij problemen van te trage hartslag (“bradycardie”). Dit kan duizeligheid, vermoeidheid, kortademigheid of verlies van bewustzijn veroorzaken. Bij een te trage hartslag stuurt de pacemaker elektrische impulsen naar het hart om het hartritme te versnellen. Traditioneel worden pacemakers onder de huid ingeplant ter hoogte van de schouder. Door middel van draden (‘leads’) die via de aders in het hart worden geplaatst, zijn ze verbonden met de plaats(en) waar de elektrische impulsen afgeleverd moeten worden. Dergelijke conventionele pacemakers zijn nog steeds de standaardbehandeling en erg doeltreffend.

 

Voornamelijk de draden kunnen echter voor problemen zorgen. Zij vormen nog steeds de zwakste schakel van het hele pacemakersysteem. Na verloop van tijd kunnen ze stuk gaan of infecties veroorzaken. Als gevolg hiervan moeten eventueel nieuwe draden worden bijgeplaatst, al dan niet na het verwijderen van de oude. Dit laatste is niet steeds zonder risico’s, aangezien deze draden na verloop van tijd erg vergroeid kunnen zijn met het hart of de aders. Ook kunnen na implantatie (of vervanging) van een pacemaker thv de schouderstreek, op de plaats waar de pacemaker onderhuids is ingeplant, problemen van nabloeding of infectie optreden.

 

Dr. Pieter Koopman: Al deze problemen kunnen vermeden worden dankzij de draadloze pacemaker. Deze mini-pacemaker wordt via de lies rechtstreeks in de rechter hartkamer ingeplant. Draden zijn niet meer aanwezig, net zo min als een onderhuids toestel in de schouderstreek. Het volledige systeem, tot 10x kleiner dan een traditionele pacemaker, bevindt zich volledig binnen in de hartkamer. De patiënt kan snel weer naar huis, zonder al te veel belemmeringen.”

 

 

De draadloze pacemaker werd in België voor het eerst ingeplant in 2015 in het UZ Leuven, in het kader van een klinische studie. Voorlopig komen enkel patiënten die kandidaat zijn voor een eenkamerpacemaker in aanmerking voor een dergelijke draadloze mini-pacemaker.

 

Dr. Joris Schurmans: “Hoewel deze technologie veelbelovend is voor een aantal van de patiënten die een pacemaker nodig hebben, blijft het gebruik ervan voorlopig eerder beperkt. Momenteel is er immers vanuit de ziekteverzekering geen enkele terugbetaling voorzien. De kost van het toestel wordt volledig door het hartcentrum zelf gedragen. We willen immers niet alleen onze patiënten zo optimaal mogelijk behandelen, maar ook onze expertise in innovatieve technieken verder blijven uitbouwen.”

 

Het nieuws kwam ook recent in Het Belang van Limburg:

PDF icoonHBVL: eerste draadloze mini-pacemaker in Jessa Ziekenhuis