Hartcentrum Hasselt schenkt 5.975 euro aan patiënt-ambassade UHasselt

Hartcentrum Hasselt heeft 5.975 euro geschonken aan de patiënt-ambassade van UHasselt. Het project brengt patiënten in de geneeskundeopleiding, onder meer via getuigenissen en ontmoetingen met geneeskundestudenten.

 

De faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen creëerde een netwerk van patiënt-ambassadeurs. Ze ontmoeten studenten tijdens lessen, practica en lezingen én geven advies over hoe het onderwijs nóg beter op de praktijk afgestemd kan worden. Naast de theoretische kennis, leren de studenten hiermee hoe patiënten een ziekte ervaren, welke impact dit heeft op hun leven en welke rol ze hierin kunnen spelen als arts. Met de ambassade (een knusse huiskamer) hebben de patiënten hun eigen plekje op de campus, waar ze terechtkunnen voor gesprekken met elkaar, docenten, met onderzoekers én studenten.

 

Patient centraal

Hartcentrum Hasselt wil het project met zijn donatie een duw in de rug geven. “Toen ik nog studeerde, waren patiënten vooral een studieobject. Je sprak over hen, maar nauwelijks met hen. Dat is intussen veranderd, zoals UHasselt toont. Ook in het ziekenhuis zie je trouwens die omslag: de patiënt wordt meer dan ooit tevoren centraal gesteld. Bij Jessa hebben we nu zelfs een Patient Experience Officer”, zegt prof. Dr. Paul Dendale.

 

Projecten zoals de patiënt-ambassade verdienen volgens Dr. Dendale alle steun omdat het uiteindelijk ook de zorg voor patiënten ten goede komt. “Patiënten appreciëren artsen die de nodige expertise hebben, die hun tijd nemen, empathisch zijn en goed communiceren. En dus moet je in een geneeskundeopleiding niet alleen focussen op vakkennis, maar ook op softe vaardigheden. Artsen in spe moeten leren hoe ze met patiënten omgaan, hoe het leven achter zo’n ziekte er precies uitziet en wat de impact ervan is… Dat kan alleen door patiënten binnen te brengen in die opleiding, letterlijk en figuurlijk.”

 

De patiënt-ambassade steunen

U kunt dit initiatief zélf steunen via rekeningnummer BE89 3350 2199 3885 (met vermelding van ‘Patiënt-ambassade GLW’) of via het doneerplatform.