Hartcentrum Hasselt zoekt 45+ sporters voor groot onderzoek

Hoe gezond is intensief sporten eigenlijk? Wat als je dit op latere leeftijd nog doet? Wat als je er pas op latere leeftijd mee begint? Op deze vragen zoeken het Jessa ziekenhuis, UZ Leuven en UZ Antwerpen een antwoord in het "Master@Heart" onderzoek dat binnenkort van start gaat. De bedoeling is om aan te tonen wat de impact is van intensief sporten op de gezondheid en aan te tonen hoe we verantwoord kunnen sporten op latere leeftijd. Het project werd gisteren voorgesteld in het Sven Nys Cycling Center in Baal. Sven Nys is peter van dit groot onderzoek. 

 

We weten intussen dat matig intensief sporten (minstens 2.5u per week) een positieve impact heeft op onze gezondheid. Het zorgt namelijk voor een betere controle van verschillende cardiovasculaire risicofactoren zoals de bloeddruk, suikerziekte en overgewicht. Hierdoor heeft men voor de helft minder risico op een hartinfarct en leeft men gemiddeld tot 6 jaar langer in vergelijking met iemand die niet sport. Maar hoe gezond is (fanatiek) intensief sporten eigenlijk? Op heden is hier nog niet veel over geweten. Daarentegen neemt de groep van mensen die meer dan 6u per week intensief sporten enorm toe de laatste jaren. Dit fenomeen wordt ook gezien bij 45 plussers en nog meer bij 60 plussers (verdrievoudiging van aantal duursporters). Om deze reden werd het "Master@Heart" onderzoek uit de grond gestampt. 

 

Master@Heart

Het Master@Heart onderzoek wordt de komende 2 jaar uitgevoerd in het Jessa Ziekenhuis (dr. Lieven Herbots), het UZ Leuven (prof. dr. Rik Willems en dr. Guido Claesen) en het UZ Antwerpen (prof. dr. Hein Heidbuchel). In totaal zullen er 600 sporters deelnemen aan het onderzoek: 200 levenslange duursporters (gestart voor hun 30ste), 200 die na hun 30ste zijn gestart en 200 niet sporters.Voor het onderzoek zijn ze enkel op zoek naar mannen aangezien vrouwen hormonaal al beter beschermd zijn tegen hart- en vaatziekten. Het ultieme doel is om sportmedisch advies te kunnen geven om de gunstige effecten van sporten maximaal te benutten en de nadelige gevolgen zoveel mogelijk te beperken. 

 

Masters@Heartv.l.n.r. Sven Nys, Lieven Herbots, Guido Claessen en Rik Willems

 

Deelnemen aan het onderzoek? 

Ben je een man, tussen de 45 en 70 jaar en wens je deel te nemen aan het onderzoek? Meld je dan aan via onderstaande website. Een deelname is volledig gratis en je krijgt tevens 2x een diepgaand cardiologisch onderzoek (electrocardiogram, echocardiografie, bodyscan en een CT scan). Indien je rookt, een voorgeschiedenis hebt van hart- en vaatziekten of lijdt aan diabetes, dan kan je niet deelnemen

 

https://www.masteratheart.be/