Heart Healthy Cities initiatief

Naar goede gewoonte organiseerde de Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) vorige maand hun jaarlijks congres, dat dit jaar doorging in Parijs en bijgewoond werd door meer dan 30.000 cardiologen en zorgprofessionals.Tijdens dit congres lanceerde de ESC het "Heart Healthy Cities" initiatief. Met dit initiatief willen ze het bewustzijn vergroten en initiatieven lanceren voor een gezondere stedelijke omgeving. 

 

Met het oog op de groeiende stedelijke bevolking en in combinatie met het toenemend bewijs dat lucht- en geluidsoverlast zorgen voor een hogere kans op cardiovasculair lijden, streeft de ESC naar concrete stappen om hartziekten in stedelijke gebieden aan te pakken. Het voert een constante dialoog met lokale, nationale en EU-beleidsmakers om een beter beleid te voeren om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen door het creëren van een gezondere leefomgeving. 

 

Het Heart Healthy Cities initiatief brengt wetenschappers en stadsvertegenwoordigers samen om het bewustzijn te vergroten, en identificeert en ondersteunt de implementatie van effectieve maatregelen. Het is de bedoeling dat het Heart Healthy Cities-initiatief een rollend evenement wordt dat jaarlijks plaatsvindt tijdens het ESC-congres, dat steeds in een andere grote Europese stad plaatsvindt. Er zullen telkens initiatieven gelanceerd worden in deze steden gedurende het congres. 

 

IMG_20190902_160827

 

 

Prof. Paul Dendale van Hartcentrum Hasselt was aanwezig bij dit initiatief, samen met Axel Verstrael, als Belgisch universitaire vertegenwoordigers (UHasselt). Ze werden onder andere ontvangen op het stadhuis van Parijs waar onder meer de burgemeesters van Parijs en Londen aanwezig waren om het initiatief te ondersteunen. 

 

Volgend jaar volgt er een nieuw initiatief in Amsterdam tijdens het jaarlijkse congres van de ESC.