Hearthab app motiveert hartpatiënten om te revalideren

UHasselt heeft een app ontwikkeld om hartpatiënten te motiveren om verder te revalideren eens ze thuis zijn na de zorg in het revalidatiecentrum van het ziekenhuis. De Hearthab app moet voorkomen dat patiënten hervallen in de slechte gewoontes die ze voordien hadden. 

 

Na een plots hartprobleem (kransslagaderlijden, hartfalen, hartchirurgie, ..) is het sterk aangeraden voor patiënten om hartrevalidatie te volgen om de kans op een tweede hartprobleem te verkleinen. In de beginfase gebeurt dit doorgaans in een erkend hartrevalidatiecentrum dat verbonden is aan een ziekenhuis. Eenmaal de patiënten hun programma hier hebben afgerond, zijn ze zelf verantwoordelijk voor de verdere revalidatie in hun eigen leefomgeving. Het is hier waar veel patiënten terugvallen in hun oude en slechte gewoontes. Om dit probleem aan te pakken, werd de Hearthab app ontwikkeld.

 

De app werd ontworpen door doctoraatsstudente informatica Supraja Sankaran van UHasselt in samenwerking met prof. Karin Coninx (UHasselt), het Expertisecentrum Digitale Media (UHasselt) en met prof. dr. Paul Dendale en de kinesisten van het revalidatiecentrum (ReGo) van het Jessa ziekenhuis. De app werd ontwikkeld met een mooie lay-out en duidelijke symbolen om de gebruiksvriendelijkheid ervan te verhogen.  De app monitort de hartrevalidatie van de patiënt en stuurt de gegevens door naar de arts. Daarnaast daagt de app de patiënten ook uit om te blijven revalideren. Door middel van symbolen kan de patiënt zien hoe de revalidatie vordert en vlagjes tonen welk doel de patiënt moet proberen te bereiken. De app registreert tevens verschillende bewegingstypes dus de patiënt kan zelf kiezen welke sport hij wilt beoefenen.

 

hearthab screenshotScreenshot uit de Hearthab app

 

In de app kan de patiënt ook andere medische gegevens invullen zoals de bloeddruk, cholesterolwaarden en het insulineniveau. Hierdoor heeft de arts meer gegevens beschikbaar om de patiënt op afstand op te volgen. Wanneer er iets mis is, krijgt de dokter automatisch een signaal op zijn computer en kan hij contact opnemen met de patiënt. 

 

De eerste resultaten tonen reeds aan dat de app een positieve impact heeft op de hartpatiënten van het ReGo. Ze houden hun revalidatie langer vol en ze gaan op medisch vlak erop vooruit. Een volgende stap is om de app op grotere schaal uit te testen en ze nadien in de klinische praktijk te brengen. Onlangs kreeg Supraja trouwens erkenning met een best paper award op een internationaal congres.