Nieuwe operatietechniek voor voorkamerfibrillatie nu beschikbaar in Jessa Ziekenhuis

18 juni 2015

Primeur VKF Dr. Vijgen en Dr. KoopmanHet Hartcentrum Hasselt van het Jessa Ziekenhuis is het eerste (en voorlopig enige) centrum in België dat een nieuwe revolutionaire katheterisatie-techniek aanbiedt voor de behandeling van voorkamerfibrillatie, wereldwijd de meest voorkomende hartritmestoornis. Dit unieke systeem met laserenergie bestaat uit een ballon die in het hart wordt gebracht. In de ballon bevindt zich een endoscoop die toelaat om rechtstreeks binnenin het kloppend hart te kijken. 

 

 Naar schatting 200.000 mensen in België hebben voorkamerfibrillatie (VKF). Het normale patroon van de elektrische geleiding in de voorkamers van het hart raakt hierdoor verstoord. VKF resulteert daardoor in een snelle en onregelmatige hartslag, die vaak meer dan 150 tot 200 slagen per minuut kan bedragen, in vergelijking met het normale gemiddelde van 60 tot 100 slagen per minuut. Symptomen zijn hartkloppingen, kortademigheid en vermoeidheid. Daarnaast geeft VKF risico op bloedstolsels in het hart, waardoor het risico op beroerte tot 5 maal groter is.

Dr. Johan Vijgen en Dr. Pieter Koopman, elektrofysiologen van het Hartcentrum Hasselt, zijn de cardiologen die in het Jessa Ziekenhuis de eerste procedure met de nieuwe katheterisatietechniek uitvoerden. Dr. Vijgen: "De laserballon hartkatheter is een ongelooflijk interessante, nieuwe technologie voor de behandeling van patiënten met intermitterende, of paroxysmale voorkamerfibrillatie (VKF). We kozen voor de laserballon na beoordeling van de operaties die tot op heden zijn uitgevoerd in Europa, die laten zien dat het veel potentie heeft en wellicht beter is dan bestaande technologieën in het bereiken van een duurzaam normaal hartritme. Dit betekent dat de kans op een heringreep veel lager ligt, waardoor de patiënten niet hoeven worden blootgesteld aan de risico’s van een extra operatie. Wij zijn verheugd dat het Jessa Ziekenhuis het eerste is in België dat deze behandeling kan aanbieden aan patiënten met voorkamerfibrillatie."

 

“De 'laserballon ablatie' is revolutionair op verschillende vlakken”, zegt dr. Koopman. “De techniek is efficiënter dan de klassieke behandeling (met tip-electrode catheter), sneller, eenvoudiger en veiliger. We krijgen via de laserballon met endoscoop - als enige bestaande techniek - rechtstreeks zicht op de binnenkant van het hart waar de ablatie uitgevoerd wordt. De inwendige camera stelt ons in staat om doorheen de transparante ballon het te behandelen gebied  rechtstreeks te zien en om op de juiste plek heel nauwkeurig laserenergie af te leveren. We zijn hierdoor effectiever en efficiënter in het behandelen van de hartritmestoornis, en we kunnen de hoeveelheid röntgenstraling waaraan de patiënt wordt blootgesteld drastisch verminderen."

 

 

Meer informatie

Dr. Johan Vijgen
Cardioloog – electrofysioloog
Hartcentrum Hasselt, Jessa Ziekenhuis

 

Dr. Pïeter Koopman

Cardioloog – electrofysioloog
Hartcentrum Hasselt, Jessa Ziekenhuis