Nieuwe patiënten informatie website rond preventie

In deze moderne technologische tijd zijn er zeer veel manieren om informatie te bekomen over zowat alles dat je kan bedenken. Het internet staat ook vol met medische informatie websites en het is niet altijd eenvoudig om te weten welke informatie betrouwbaar is en welke niet. De Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) probeert dit aan te pakken door zelf websites te ontwikkelen, in samenwerking met Europese experten in cardiologie, om patiënten (en het brede publiek) betrouwbare informatie aan te bieden over alles wat met cardiovasculaire preventie en behandeling te maken heeft. 

 

Healthy-heart.org

De ESC, en meer specifiek de preventieve tak EAPC, heeft deze zomer een nieuwe website (https://www.healthy-heart.org/nl/) gelanceerd die informatie geeft over hoe je hart- en vaatziekten kan voorkomen en hoe je beter voor uw gezondheid kunt zorgen. De website is geschreven door cardiologen en andere zorgprofessionals over heel Europa die werkzaam zijn binnen de cardiologie. Met deze website wenst de ESC de bewustwording rond preventie onder de algemene bevolking te verhogen en willen ze de prevalentie van hart-en vaatziekten verlagen door de mensen gezonder te laten leven nog voor hart- en vaatziekten zich kunnen ontwikkelen. De website is momenteel beschikbaar in 6 verschillende talen en de komende maanden komen hier nog enkele talen bij. Het is de bedoeling om op lange termijn de website beschikbaar te hebben voor alle Europese landen. 

 

De website bestaat uit 3 grote onderdelen. Enerzijds wordt er uitgelegd hoe het hart werkt, wat een hartaandoening is en welke alarmsignalen je kan herkennen. Het tweede luik gaat dieper in op het gezond houden van je hart. Er wordt uitgelegd hoe je de belangrijkste risicofactoren (bloeddruk, cholesterol, suiker, roken, etc) onder controle kan houden. Het laatste onderdeel gaat over het leven met hart-en vaatziekten en wat je kan doen om de kans op een nieuw probleem te verlagen. 

 

Op de website staan ook tal van korte animatievideo's die eenvoudig en gericht uitleg geven over risicofactoren zoals cholesterol en bloeddruk. Hieronder vind je een voorbeeld van zo een video. 

 

 

Andere websites van de ESC

Naast een website over preventie heeft de ESC nog twee andere informatie websites ontwikkeld. op https://www.afibmatters.org/ wordt er informatie gegeven over de veel voorkomende hartritmestoornis voorkamerfibrillatie. Deze website is momenteel niet beschikbaar in het Nederlands. Patiënten met hartfalen kunnen terecht op https://www.heartfailurematters.org/nl_NL/. Deze website kan je wel raadplegen in het Nederlands. 

 

Website Hartcentrum Hasselt

Omdat wij het belangrijk vinden om patiënten goed te informeren over alles dat ze meemaken of kunnen verwachten, heeft het Hartcentrum Hasselt op zijn eigen website zeer veel informatie toegevoegd voor patiënten.

Onder het hoofdstuk "patiënt" vind je meer informatie terug over: de werking van het hart, preventie van hartziekten, de verschillende hartziekten, de raadplegingen en onderzoeken, de verschillende behandelingen (medicatie en andere interventies), wat te verwachten bij een opname, revalidatie na hart- en vaatziekte en tenslotte klinische studies. 

 

Eigen website

 

 

ESC

De Europese Vereniging voor Cardiologie (ESC) is een internationale vereniging die meer dan 95.000 specialisten uit 56 nationale cardiale verenigingen en landen samenbrengt. Ze stellen Europese richtlijnen op voor de cardiovasculaire geneeskunde volgens de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen worden elk jaar toegelicht op de grote internationale congressen. Ze staan ook in voor opleidingen en het ondersteunen van nationale vereniging bij het implementeren van de meeste recente richtlijnen. De Europese Vereniging voor Preventieve Cardiologie (EAPC) is een zijtak van de ESC en houdt zich voornamelijk bezig met preventieve cardiologie, revalidatie en sportcardiologie. Prof. Paul Dendale van Hartcentrum Hasselt is momenteel voorzitter van de EAPC. 

 

ESC-EAP