Uw hart en zout.

Zoutvat Gisterenavond was een zeer interessante reportage te zien op Canvas betreffende zoutgebruik en de relatie met hartlijden. In het verleden werd zoutgebruik absoluut afgeraden bij hartlijden en zeker in de volksmond was zout de vijand van het hart. In deze reportage wordt verteld dat een tekort aan zout OOK tot hart-en vaatlijden kan leiden.

 

Zout, in de meeste gevallen natriumchloride (NaCl), is een essentieel onderdeel van onze voeding. Zowel natrium als chloor (Na en Cl) zijn essentiële voedingsstoffen voor de mens. Kijk maar eens een uitgebreide bloedname na, deze twee ‘elektrolyten’ (zo worden deze stoffen genoemd), worden zo goed als altijd gecontroleerd.  Om maar het belang van  deze stoffen te benadrukken. 

 


Eén van de eigenschappen van zout, en deze eigenschap is onder de mensen zeker gekend, is dat zout vocht aantrekt. Een vlek wijn wordt op deze manier (hopelijk) uit het tafellaken gehaald. Dit gebeurt ook in het menselijk lichaam: hoe meer zout in het bloed, hoe meer vocht wordt vastgehouden. Als u een perfect gezond hart heeft, zal u daar weinig van merken. Mensen die lijden aan ‘hartfalen’, daarentegen, zullen daar zeer snel hinder van ondervinden. Hartfalen betekent letterlijk dat het hart zijn functie niet meer aankan: een teveel aan vocht is dan alleen maar een teveel aan belasting voor dat hart...

 

Daarom lijkt het ons belangrijk dat we inderdaad patiënten met hartfalen afraden om zout te gebruiken. Aan alle andere mensen raden we aan om zout niet strikt te vermijden, maar om het wel met verstand te gebruiken. Een beetje zout is gezond en zelfs noodzakelijk, maar een teveel aan zout doet meer kwaad dan men zou denken...