Wat is een stentplaatsing of Percutane Coronaire Interventie (PCI)?

P.C.I. is de afkorting van ‘percutane coronaire interventie’:

  • Percutane: doorheen de huid
  • Coronaire: van de kransslagader
  • Interventie: behandeling

 

Wanneer onder invloed van verschillende factoren, zoals roken, erfelijkheid, obesitas, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk,… de slagaders worden aangetast, kan dit leiden tot ernstige hart- en vaatziekten. Ter hoogte van het hart kunnen er beschadigingen ontstaan in de kransslagaders. Er ontstaat een plaque, een opeenhoping van klontertjes van bloedplaatjes, cholesterol en kalk. De vorming van zo’n plaque noemt men atherosclerose of slagaderverkalking. De kransslagader is nu vernauwd. Deze vernauwing, ook wel stenose genoemd, kan behandeld worden met behulp van een P.C.I. (ballondilatatie met/zonder stentplaatsing). 

 

shutterstock_61927813Figuur 1: illustratie van een ballondilatatie

 

Een stent is een metalen spiraaltje of buisje dat in de vernauwing van de kransslagader wordt geplaatst om de doorgankelijkheid van de kransslagader te behouden. Deze stent wordt ter plaatse gebracht door middel van een ballonkatheter. De stents die op dit moment gebruikt worden geven medicatie af en vallen onder de naam ‘drug eluting stent’.

 

Voor - en nadelen van een stent:

  • Via studies werd aangetoond dat de kans om opnieuw een vernauwing te krijgen op dezelfde plaats na gebruik van een stent is afgenomen.
  • Stents zijn gemaakt van metaal. Dit metaal bevindt zich vrij in de bloedbaan waardoor het bloed kan samenklonteren. Om het risico te voorkomen dat een klonter het bloedvat zou gaan afsluiten, dient u na een stentimplantatie meerdere bloedplaatjesremmers te nemen gedurende een bepaalde periode. Het gaat om Aspirine® en Plavix(Clopidogrel)®/ Brilique®/Efiënt®. Aspirine® is een medicatie die u levenslang zal moeten innemen. De andere bloedplaatjesremmer zullen in samenspraak met de cardioloog worden gestopt na zes maanden tot één jaar.
  • Stop nooit op eigen houtje met het nemen van bloedplaatjesremmers! U riskeert een trombus of bloedklonter te ontwikkelen in uw stent.
  • Indien u in de nabije toekomst een operatie zou moeten ondergaan, laat u dit best weten aan de arts. Voor een operatie moet immers de inname van sommige bloedplaatjesremmers gestopt worden.
  • Omdat de techniek van het stenten verder ontwikkeld en verfijnd wordt en er veel nieuwe materialen en soorten stents op de markt komen, kan u vrijblijvend deelnemen aan belangrijke wetenschappelijke studies hieromtrent. Uw arts zal u hierover informeren.

 

Het onmiddellijke resultaat is gunstig bij meer dan 95% van de behandelde patiënten. Na een succesvolle behandeling zijn de klachten van angor verdwenen. In de overige gevallen bereikt de ingreep niet het gewenste resultaat. Als het met plaatsing van een stent niet lukt om de vernauwing te behandelen, is er aan uw toestand niets veranderd. Uw arts zal u in dat geval een andere behandeling voorstellen.

 

 

Je kan meer lezen op de volgende bijhorende pagina's:

 

VIDEO: Katheterisatie in het Jessa Ziekenhuis