Ondersteunende diensten

Functiemeting en raadpleging


Raadpleging

Op functiemeting begeleiden onze verpleegkundigen de artsen tijdens technische hartonderzoeken zoals onder andere een echocardiografie, een fietsproef en een slokdarmechocardiografie. Ambulante patiënten dienen zich in te schrijven in de inkomhal en worden vervolgens verwezen naar functiemeting, op de tweede verdieping, zowel in het Sint-Franciskus Ziekenhuis (SFZ) in Heusden als voor campus Virga Jesse in Hasselt.

 

Het team is ook verantwoordelijk om de raadplegingen van de cardiologen in goede banen te leiden. Ze voeren technische onderzoeken uit en bespreken verschillende puntjes met de patiënt (zoals de huidige medicatie inname). Op Virga Jesse gaan de raadplegingen door op de eerste verdieping. In het SFZ is dit op de tweede verdieping. Daarnaast zijn er diverse externe locaties waar patiënten gezien kunnen worden.

 

 

Cathlab


IMGL6037

Voor onder andere een coronarografie, een stentplaatsing, een ablatie, een TAVI, een pacemakerplaatsing of een defibrilator kan u terecht op het cathlab. Hier is de nodige aparatuur voorhanden om de bloedvaten van het hart en de hartkamers te bekijken en om vernauwingen en andere gevonden problemen te behandelen. We voeren er interventionele, structurele en electrofysiologische ingrepen uit, alsook electrische reconversies. U bent in goede handen van de cardioloog en van het verpleegkundige team van cathlab. 

 

 

Cardiolounge


IMG_8255

De cardiolounge is een gemeenschappelijke huiselijke ruimte waar onze verpleegkundigen u ontvangen en voorbereiden op een procedure waarbij u de dag zelf nog naar huis kan. Ook voor de nazorg verblijft u hier. Zowel voor als na de procedure kan u plaatsnemen in een relaxzetel of een salon. Er is ook de mogelijkheid om plaats te nemen aan een tafel.

 

 

Revalidatie


Het ReGo is een erkende Belgische dienst voor cardiale revalidatie. Hier staat een heel team van artsen, kinesisten, diëtisten, een psycholoog, secretaressen en een sociale verpleegkundige voor u klaar om u volgens de laatste nieuwe richtlijnen te begeleiden en uw fysieke conditie aan te scherpen ! U wordt nauw opgevolgd doorheen uw revalidatieproces en u kan met al uw vragen bij hen terecht. 

 

ReGo----IMG_0981

 

 

Studiemedewerkers


De cardiologen van het Hartcentrum zijn zeer geïnteresseerd en geëngageerd in wetenschappelijk onderzoek. Samen met 6 studiemedewerkers volgen ze patiënten op in diverse klinische studies. Hierdoor zijn ze steeds op de hoogte van de laatste nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en kunnen ze veelbelovende behandelingen en technieken aanbieden die de zorg voor de patiënt nog meer kan verbeteren.

 

Studies

U kan tijdens uw opname of tijdens een raadpleging door één van deze mensen aangesproken worden om deel te nemen aan een studie. Dit is altijd in samenspraak of op aanraden van uw behandelende cardioloog. Bij vragen kan u hen iedere werkdag, tussen 8u en 16u30, contacteren op het nummer 011/33 70 30.

 

 

Hartfalenverpleegkundigen


Hartfalen is één van de aandoeningen die de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het komt momenteel voor bij 2% van de bevolking. Dit is vooral het gevolg van betere behandelingsmethoden die de algemene levensverwachting na bv. een hartinfarct verbeterd hebben.

 

Om de zorg voor de hartfalenpatiënt te verbeteren, hebben de cardiologen van het Hartcentrum Hasselt verpleegkundigen opgeleid tot gespecialiseerde hartfalenverpleegkundigen. Momenteel zijn Marita, Sacha en Hanne het eerste aanspreekpunt voor deze patiënten en hebben ze een uitgebreide kennis over medicatie, revalidatie, educatie, devices, etc. Ze begeleiden iedere patiënt intensief en volgen hen verder op via raadpleging of telemonitoring.

 

IMG_1736Hartfalenverpleegkundigen Marita en Hanne

 

 

VKF verpleegkundigen


Voorkamerfibrillatie (VKF) is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen.  Vanaf de leeftijd van 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit VKF te krijgen. Bij mensen boven de 80 jaar komt het bijna bij 1 op 8 mensen voor. Bij VKF is het belangrijk dat medicatie goed ingenomen wordt en dat de progressie van de ziekte nauwkeurig wordt opgevolgd  Om onze patiënten de nodige voorlichting te geven en op te volgen, werden er binnen het Hartcentrum VKF verpleegkundigen in het leven geroepen. Zij zijn werkzaam binnen het VKF adviescentrum en worden hierbij ondersteund door post-doc Lien Desteghe. Onze VKF verpleegkundigen zijn Shana en Dana en staan onder leiding van dr. Johan Vijgen. 

 

VKFadviescentrumLienShanaDanav.l.n.r. Shana, Lien en Dana

 

Secretariaat


Achter iedere cardioloog staat een goede secretaresse! Zij staan in voor de planning, de briefwisseling, administratie, etc.  Zij zijn gesitueerd op de eerste verdieping op de raadplegingengang van cardiologie. U kan hen tussen 8u30 en 16u30 bereiken op het nummer 011/33 70 00. Daarnaast kan u hen ook vinden op de diverse raadplegingslocaties van het Hartcentrum.

 

 

PAN's en Medical management assistant


De primaire focus van onze cardiologen ligt op het bieden van kwalitatieve zorgen aan de patiënten. Hierdoor is er wel minder tijd voor praktische regelingen en administratie. Gelukkig worden ze bijgestaan door de PAN (Physician Asstistant Nurse) verpleegkundigen en de medical management assistant voor de organisatie en administratieve verwerking van de opnames, de ontslagen, de onderzoeken en de procedures van onze gehospitaliseerde patiënten. Tijdens een opname kan u met hen in contact komen op één van de verpleegafdelingen op campus Virga Jesse.