Ondersteunende diensten

Laatste wijziging: 23 maart 2022

Functiemeting en raadpleging

Op functiemeting begeleiden onze verpleegkundigen de artsen tijdens technische hartonderzoeken zoals onder andere een echocardiografie, een fietsproef en een slokdarmechocardiografie. Ambulante patiënten dienen zich in te schrijven in de inkomhal en worden vervolgens verwezen naar functiemeting, op de tweede verdieping, zowel in het Sint-Franciscus Ziekenhuis (SFZ) in Heusden als voor campus Virga Jesse in Hasselt.

Responsive Image
Het team is ook verantwoordelijk om de raadplegingen van de cardiologen in goede banen te leiden. Ze voeren technische onderzoeken uit en bespreken verschillende puntjes met de patiënt (zoals de huidige medicatie inname). Op Virga Jesse gaan de raadplegingen door op de eerste verdieping. In het SFZ is dit op de tweede verdieping. Daarnaast zijn er diverse externe locaties waar patiënten gezien kunnen worden.

Cathlab

Voor onder andere een coronarografie, een stentplaatsing, een ablatie, een TAVI, een pacemakerplaatsing of een defibrilator kan je terecht in het cathlab. Hier is de nodige aparatuur voorhanden om de bloedvaten van het hart en de hartkamers te bekijken en om vernauwingen en andere gevonden problemen te behandelen. We voeren er interventionele, structurele en electrofysiologische ingrepen uit, alsook electrische reconversies. Je bent in goede handen van de cardioloog en van het verpleegkundige team van cathlab. 
Responsive Image

Cardiolounge

De cardiolounge is een gemeenschappelijke huiselijke ruimte waar onze verpleegkundigen je ontvangen en voorbereiden op een procedure waarbij je de dag zelf nog naar huis kan. Ook voor de nazorg verblijf je hier. Zowel voor als na de procedure kan je plaatsnemen in een relaxzetel of een salon. Er is ook de mogelijkheid om plaats te nemen aan een tafel.
Responsive Image

Revalidatie

Het ReGo is een erkende Belgische dienst voor cardiale revalidatie. Hier staat een heel team van artsen, kinesisten, diëtisten, een psycholoog, secretaressen en een sociale verpleegkundige voor je klaar om je volgens de laatste nieuwe richtlijnen te begeleiden en jouw fysieke conditie aan te scherpen! Je wordt nauw opgevolgd doorheen je revalidatieproces en je kan met al je vragen bij hen terecht. 
Responsive Image

Studiemedewerkers

De cardiologen van het Hartcentrum zijn zeer geïnteresseerd en geëngageerd in wetenschappelijk onderzoek. Samen met 6 studiemedewerkers volgen ze patiënten op in diverse klinische studies. Hierdoor zijn ze steeds op de hoogte van de laatste nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en kunnen ze veelbelovende behandelingen en technieken aanbieden die de zorg voor de patiënt nog meer kan verbeteren.
Responsive Image
Je kan tijdens je opname of tijdens een raadpleging door één van deze mensen aangesproken worden om deel te nemen aan een studie. Dit is altijd in samenspraak of op aanraden van jouw behandelende cardioloog. Bij vragen kan je hen iedere werkdag, tussen 8u en 16u30, contacteren via onderstaande nummer.
Cardiologie (Studiesecretariaat) 011 33 70 30

Hartfalenverpleegkundigen

Hartfalen is één van de aandoeningen die de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Het komt momenteel voor bij 2% van de bevolking. Dit is vooral het gevolg van betere behandelingsmethoden die de algemene levensverwachting na bv. een hartinfarct verbeterd hebben.
Responsive Image

Hartfalenverpleegkundigen Marita en Hanne

VKF verpleegkundigen

Voorkamerfibrillatie (VKF) is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen.  Vanaf de leeftijd van 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit VKF te krijgen. Bij mensen boven de 80 jaar komt het bijna bij 1 op 8 mensen voor. Bij VKF is het belangrijk dat medicatie goed ingenomen wordt en dat de progressie van de ziekte nauwkeurig wordt opgevolgd  Om onze patiënten de nodige voorlichting te geven en op te volgen, werden er binnen het Hartcentrum VKF verpleegkundigen in het leven geroepen. Zij zijn werkzaam binnen het VKF adviescentrum en worden hierbij ondersteund door post-doc Lien Desteghe. Onze VKF verpleegkundigen zijn Shana en Dana en staan onder leiding van dr. Johan Vijgen. 
Responsive Image
Van links naar rechts: Shana, Lien en Dana.

Secretariaat

Achter iedere cardioloog staat een goede secretaresse! Zij staan in voor de planning, de briefwisseling, administratie, etc.  Zij zijn gesitueerd op de eerste verdieping op de raadplegingengang van cardiologie. Je kan hen tussen 8u30 en 16u30 bereiken op onderstaande nummer. Daarnaast kan je hen ook vinden op de diverse raadplegingslocaties van het Hartcentrum.

Cardiologie 011 33 70 00

PAN's en Medical management assistant

De primaire focus van onze cardiologen ligt op het bieden van kwalitatieve zorgen aan de patiënten. Hierdoor is er wel minder tijd voor praktische regelingen en administratie. Gelukkig worden ze bijgestaan door de PAN (Physician Asstistant Nurse) verpleegkundigen en de medical management assistant voor de organisatie en administratieve verwerking van de opnames, de ontslagen, de onderzoeken en de procedures van onze gehospitaliseerde patiënten. Tijdens een opname kan je met hen in contact komen op één van de verpleegafdelingen op campus Virga Jesse.