Bloeddruk- en hartslagmeting

Laatste wijziging: 17 maart 2022
Op iedere raadpleging meet de verpleegkundige je bloeddruk en hartslag. Deze parameters geven namelijk veel informatie over de werking van je hart en de bloedvaten.

Bloeddruk

Een hoge bloeddruk is één van de risicofactoren die een hogere kans geeft op hart en vaataandoeningen. Het zegt ook veel over de levensstijl van een patiënt aangezien het mede veroorzaakt wordt door overgewicht, roken, alcoholgebruik, eten van vetten en suikers, etc. Daarnaast is er ook een erfelijke factor. Een onbehandelde hoge bloeddruk kan zorgen voor een aantal aandoeningen waardoor het belangrijk is om deze te behandelen.

 

Aangezien een hoge bloeddruk doorgaans geen klachten geeft, is het belangrijk dat deze regelmatig gemeten wordt om schade te voorkomen (preventie).

Responsive Image

Hartslag

Een hartslag zegt veel over de werking van het hart. Het is een belangrijke parameter om rekening mee te houden als iemand bepaalde hartklachten heeft. Het kan onder andere wijze op een hartritmestoornis (zowel een te snel als te traag ritme), hoge bloeddruk, een hartklepaandoening, hartfalen, etc.

 

Ook de hartslag geeft informatie over de levenstijl van de patiënt. Een patiënt die veel beweging heeft, zal doorgaans een veel lagere hartslag hebben aangezien de hartspier sterker is en minder moeite moet doen om het bloed rondgepompt te krijgen.

 

Downloads