Duplex halsvaten

Laatste wijziging: 17 maart 2022

Duplex halsvaten is een echografisch onderzoek van de bloedvaten in de hals. Dit zijn de slagaders die de hersenen voorzien van bloed. Het werkingsprincipe van een duplex halsvaten is identiek aan een echocardiografie. Het werkt door middel van het uitzenden van (ultrasone) geluidsgolven die tegen de inwendige structuren van het lichaam botsten en worden teruggekaatst. Al naar gelang de sterkte van het teruggekaatste geluid wordt dit omgezet in een lichtsignaal dat zichtbaar is op het scherm van de cardioloog. Op deze manier kunnen de halsvaten zichtbaar worden gemaakt op een niet invasieve manier. Door middel van een dopplersignaal kan tevens de stroomsnelheid en de richting van de bloedstroom nagemeten worden.

De cardioloog wilt met dit onderzoek controlen of er vernauwingen zijn ter hoogte van de halsvaten. Het is belangrijk om de doorgankelijkheid te controleren bij mensen waarvan we weten dat ze gevoelig zijn voor (slag)aderverkalking. Een vernauwing van de halsvaten kan resulteren in een beroerte.

 

Het onderzoek is pijnloos en duurt een tiental minuten. Indien er een ernstige vernauwing te zien is op deze echografie, zal men je doorverwijzen naar een van onze vaatchirurgen. Samen met hen kan je overlopen op welke manier je best behandeld wordt: met medicatie, het plaatsen van een stent of door het uitvoeren van een operatie waarbij de vernauwing uit het bloedvat verwijderd wordt.

Responsive Image