Ambulante bloeddrukmeting

De bloeddruk kan op verschillende tijdstippen van de dag verschillen. Als de arts een betrouwbaarder beeld van uw gemiddelde bloeddruk wilt, en wilt weten op welke momenten van de dag uw bloeddruk hoger of lager ligt, zal er een ambulante bloeddrukmeting voorsteld worden. Via dit onderzoek kan de cardioloog beter inschatten of er een behandeling opgestart moeten worden of als de huidige behandeling aangepast moet worden. Daarnaast is de bloeddruk tijdens een raadpleging ook hoger dan thuis. Dit noemt het witte-jas-fenomeen. Om dit uit te sluiten, wordt er ook wel eens een ambulante bloeddrukmeting voorgesteld.

 

Voor een ambulante bloeddrukmeting komt u naar het ziekenhuis (of naar het Hollandsch Huys) waar er een bloeddrukmeter bij u wordt aangebracht. Tijdens uw afspraak brengt de verpleegkundige de manchet aan om uw bovenarm. Met een luchtslang wordt de manchet gekoppeld aan een recorder. De luchtslang wordt achter langs uw hals geleid om knikken van de slang te voorkomen. De recorder draagt u met een riem om uw middel of schuin over het lichaam. De bloeddrukmeter meet overdag om het kwartier en ‘s nachts om het uur automatisch uw bloeddruk.

 

U krijgt de bloeddrukmeter 24 uur mee. De manchet van de bloeddrukmeter blijft al die tijd om uw bovenarm zitten. Het is belangrijk dat u tijdens de metingen uw arm niet beweegt en zo ontspannen mogelijk houdt. Het is ook niet mogelijk om te douchen of te baden met deze bloeddrukmeter.

 

De dag nadien komt u terug naar het ziekenhuis en wordt de bloeddrukmeter terug afgekoppeld. Enkele weken later komt u terug bij de cardioloog om de resultaten te bespreken.