Dobutamine stresstest

Laatste wijziging: 21 maart 2022

Een dobutamine-stress echocardiografie wordt uitgevoerd als de fietsproef onvoldoende informatie geeft over de functie van het hart tijdens inspanning omdat de patiënten onvoldoende fysieke inspanning kunnen leveren of niet kunnen of mogen fietsen. We bootsen bij deze patiënten een fysieke inspanning na met het geneesmiddel Dobutamine®. Dit geneesmiddel wordt toegediend via een infuus en zorgt ervoor dat het hart krachtiger en sneller zal kloppen, alsof je een lichamelijke inspanning levert.

 

De test stelt ons in staat om de hartfunctie tijdens inspanning te beoordelen. Daarvoor moeten we de doorbloeding van het hart en de spierwerking tijdens een belasting onderzoeken. Tijdens het onderzoek maakt de cardioloog bewegende beelden (echografie) van jouw hart. Afwijkende bewegingspatronen kunnen wijzen op hartproblemen.

 

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet je niet nuchter zijn. Je cardioloog zal je vragen om medicatie die het hartritme vertraagt, 48 uur vóór het onderzoek te stoppen.

Voorbeelden:

 

Verloop van het onderzoek

Je maakt je bovenlichaam vrij en neemt plaats op de onderzoekstafel. De verpleegkundige plaatst een infuus om de medicatie toe te dienen. Ook wordt het ECG-toestel aangesloten om een electrocardiogram te maken. Er wordt gel op jouw borst aangebracht om de echobeelden te kunnen nemen. De cardioloog neemt de eerste echobeelden in rust. Het geneesmiddel Dobutamine wordt geleidelijk via een infuuspomp toegediend tot het gewenste hartritme bereikt is. Op regelmatige tijdstippen maakt de cardioloog een echo.

 

Tijdens de test is de verpleegkundige aanwezig voor het opvolgen van het ECG en de medicatietoediening. De test eindigt als de gewenste hartslag bereikt is of zodra de cardioloog dit beslist. Je mag vertrekken als je hartslag terug zijn normale waarde heeft. De voorbereidingen en de test zullen in totaal ongeveer een uur duren. Na het onderzoek zal de cardioloog met jou de resultaten bespreken.

 

Nevenwerkingen

Je kan tijdens het onderzoek last krijgen van:

  • Hartkloppingen
  • Hartritmestoornissen
  • Druk/pijn op de borst (meld onmiddellijk aan de arts als dit zich voordoet)
  • Tintelingen van de hoofdhuid, gevoel dat haren rechtop gaan staan
  • Misselijkheid
  • Spanningshoofdpijn
  • Wazig zicht
  • Drukkend gevoel in de blaas
  • Mannen op hogere leeftijd kunnen ten gevolge van de atropine soms tijdelijk moeite hebben met urineren.