Fietsechocardiografie

IMGL6219

Om de werking van het hart, de hartkleppen, de hartspier en de drukken in de longbloedvaten tijdens een inspanning te kunnen beoordelen, kan tijdens een fietstest een echografie van het hart uitgevoerd worden.

 

 

Verloop van het onderzoek


Op de dag van de afspraak komt u naar het ziekenhuis. U schrijft zich en u neemt plaats in de wachtzaal. De verpleegkundige komt u halen en begeleidt u naar het onderzoek. U mag het bovenlichaam ontbloten om daarna op de ligfiets plaats te nemen. De verpleegkundige zal u een veiligheidsriem omdoen (tijdens de test wordt de fiets wat gekanteld), zal ECG-electrodes op de borstkas plaatsen en zal een bloeddrukmeter rond uw rechterarm doen. U krijgt een infuus geprikt in de linkerarm zodat een signaalversterkende vloeistof tijdens de test ingespoten kan worden. U krijgt een goed afsluitend masker opgezet om tijdens de test de hoeveelheden in- en uitgeademde lucht en de samenstelling hiervan te kunnen meten.

 

De cardioloog zal starten met een rustechografie. Hierna mag u beginnen te fietsen aan een zeer lage belasting. Als de hartslag wat is opgelopen, zal de cardioloog een nieuwe echo uitvoeren terwijl u verder fietst. Na deze tweede echo wordt er gefietst tot het maximum, waarna een derde echo gebeurt.

 

Het hartritme en de bloeddruk worden tijdens de test gecontroleerd door middel van een electrocardiogram. Na de test dient u nog enkele minuten los te fietsen zodat uw hartslag en bloeddruk langzaam weer kunnen zakken. Als u pijn op de borst krijgt, moet u de cardioloog hiervan verwittigen. De test kan 60 tot 75 minuten duren.