Slokdarmechografie

Een slokdarmechografie laat toe om de verschillende structuren van het hart beter te zien dan met een gewone echocardiografie. Sommige hartproblemen kunnen alleen op deze wijze opgespoord worden.

 

Dit onderzoek wordt voornamelijk uitgevoerd om:

  • De hartkleppen en de werking ervan te beoordelen
  • Bloedklonters in het hart op te sporen bij iemand die last heeft van hartritmestoornissen.
  • Klepvegetaties op te sporen in het kader van endocarditis
  • Een te ASD/PFO beoordelen

 

 

Verloop van het onderzoek


Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u nuchter bent gedurende minstens 6u (niet eten en niet drinken). U neemt plaats op de onderzoekstafel waar de verpleegkundige een electrocardiogram zal nemen en een infuus zal prikken. De arts zal via de keel een endoscoop inbrengen tot in de slokdarm. Dit is een plooibare buis met aan het uiteinde een echoapparaat waarmee hij beelden kan zien. Omdat het hart juist voor de slokdarm ligt, kan het zeer nauwkeurig in beeld gebracht worden. Dit gebeurt eveneens via geluidsgolven, net als bij een klassieke echocardiografie.

 

shutterstock_417550438Endoscoop voor slokdarmechografie

 

 

Alle losse tandprothesen moeten voor het onderzoek verwijderd worden. Dit is om te vermijden dat ze tijdens het onderzoek loskomen. Om dit onderzoek zo aangenaam mogelijk te laten verlopen wordt een licht algemeen verdovend middel en een keelverdoving toegediend alvorens dit onderzoek uit te voeren. Het onderzoek duurt 10 à 20 minuten.

 

 

Na het onderzoek


De resultaten worden achteraf besproken met uw behandelende arts. Na het onderzoek mag u het eerste uur niet eten en drinken. De keelverdoving moet namelijk volledig uitgewerkt zijn om verslikking te vermijden. Nadien kan u best eerst wat water drinken. Omdat u tijdens het onderzoek een kalmeringsmiddel toegediend krijgt, mag u gedurende de rest van de dag niet autorijden of andere toestellen bedienen. Meebrengen van een begeleider is dus nodig.