Verloop

Wanneer u wordt opgeroepen voor het onderzoek zal u door de verpleegkundige worden gebracht naar het cathlab. Daar komt u in een voorbereidingsruimte terecht waar nog enkele dienstspecifieke voorbereidingen worden gedaan. Wanneer u in de zaal komt, wordt u gevraagd plaats te nemen op de onderzoekstafel. Dan wordt een elektrocardiogram aangelegd om tijdens het onderzoek uw hartritme te kunnen volgen. Het onderzoek gebeurt meestal langs een bloedvat in de pols, soms langs een bloedvat in de lies.

 

1. Langs de pols

De pols wordt steeds als eerste keuze gebruikt. Deze wordt ontsmet. Dan wordt u volledig afgedekt met een steriele doek (het hoofd blijft vrij). De arts en de verpleegkundige dragen een steriele schort en een masker. Deze voorzieningen zijn nodig om infecties te voorkomen. De polsstreek wordt lokaal verdoofd. Nadien prikt de arts het bloedvat aan en brengt een kort hol buisje (=sheath) in het bloedvat. Langs deze sheath worden achtereenvolgens de verschillende katheters ingebracht om de kransslagaders en de hartholten te filmen. Het opvoeren van de katheter is meestal pijnloos. Indien de linker hartkamer wordt gefilmd zal u een grotere hoeveelheid contraststof krijgen toegediend waardoor u een warmtegevoel kan ondervinden. Dit kan opkomen in het hoofd en afzakken naar de voeten. Hierbij kan u een drang tot wateren gewaarworden, maar dat is enkel een gevoel. Bij de beeldopnames van de kransslagaders ondervindt u geen warmtegevoel. Van elke kransslagader wordt een serie beeldopnames gemaakt, telkens vanuit een andere invalshoek. U mag niet hoesten tijdens het onderzoek, tenzij de arts toestemt nadat u hem heeft verwittigd. Nadat alle beeldopnames zijn gemaakt, wordt de sheath verwijderd door de verpleegkundige. Zal er een drukverband rond de pols worden aangebracht gedurende drie tot vier uur. De totale duur van het onderzoek bedraagt ongeveer 45 minuten. Aanvullende drukmetingen in het rechterhart bij klepafwijkingen duren ongeveer 15 minuten.

 

2. Langs de lies

Het onderzoek verloopt ongeveer hetzelfde als via de pols. Enkel wordt het bloedvat in de lies afgedrukt door de verpleegkundige om een bloeding te voorkomen. Nadien zal een drukverband worden aangebracht. Het is heel belangrijk dat u het been waarlangs het onderzoek gebeurde, gedurende 4 tot 6 uren (het precieze aantal uren worden u dan meegedeeld) niet opheft of plooit en dat u plat op de rug in bed blijft liggen. Dit is nodig om te beletten dat door beweging uw slagader weer open zou gaan en aldus zou blijven bloeden.

 

Coronarografie%2003Figuur 2: katheter via de lies

 

Stenplaatsing of percutane coronaire interventie (PCI)

Een P.C.I. kan zowel via de slagaders van de pols of lies gebeuren. Een stentplaatsing kan een gevolg van de bevindingen gedurende de hartkatheterisatie. De arts gaat de plaats, de lengte en de diameter van stent bepalen op basis van de beelden die genomen zijn tijdens dehartkatheterisatie. Daarna wordt er een dunne draad via de katheter tot voorbij de vernauwing opgevoerd (1). Vervolgens wordt over deze draad een tweede katheter opgevoerd, de stent (2). De stent bevindt zich aan het uiteinde van de katheter. Wanneer de stent zich ter hoogte van de vernauwing bevindt, wordt het opgeblazen (ballon waar de stent op zit). Hierbij kan een beklemmede pijn op de borst worden gevoeld. U hoeft niet ongerust te zijn hierover want deze pijn gaat snel weer weg (3). Dit opblazen van de ballon gebeurt niet met lucht. Het ballonnetje wordt wel onder hoge druk gevuld met contraststof. Hierdoor wordt het goed zichtbaar op de röntgenbeelden en kan de arts nagaan of de vernauwing goed opengerekt of gedilateerd is (4). De ontplooide stent blijft ter plaatse en onderstut als het ware de wand van de kransslagader.

shutterstock_276199310 Figuur 3: illustratie van een stentimplantatie

 

 

Wanneer de stentplaatsing via de pols zal gebeuren, dienen dezelfde aandachtspunten worden gevolgd als bij een hartkatheterisatie. De procedure kan ook plaatsvinden via de lies. Onmiddellijk na de behandeling via de lies wordt de sheath verwijderd. Dit kan op twee manieren:

  • Met behulp van een Femostop®: dit is een toestel dat gedurende +/- 4 uren druk zal uitoefenen op de prikplaats terwijl u platte bedrust houdt. Ook na het verwijderen van de Femostop® blijft u nog in bed tot de volgende ochtend. Dit is nodig om te beletten dat door beweging uw slagader weer open zou gaan en aldus zou blijven bloeden.
  • Met behulp van een Proglide®