Wat is een stentplaatsing of Percutane Coronaire Interventie (PCI)?

Laatste wijziging: 09 maart 2022

P.C.I. is de afkorting van ‘percutane coronaire interventie’:

  • Percutane: doorheen de huid
  • Coronaire: van de kransslagader
  • Interventie: behandeling

 

Wanneer onder invloed van verschillende factoren, zoals roken, erfelijkheid, obesitas, diabetes, hoge cholesterol, hoge bloeddruk,… de slagaders worden aangetast, kan dit leiden tot ernstige hart- en vaatziekten. Ter hoogte van het hart kunnen er beschadigingen ontstaan in de kransslagaders. Er ontstaat een plaque, een opeenhoping van klontertjes van bloedplaatjes, cholesterol en kalk. De vorming van zo’n plaque noemt men atherosclerose of slagaderverkalking. De kransslagader is nu vernauwd. Deze vernauwing, ook wel stenose genoemd, kan behandeld worden met behulp van een P.C.I. (ballondilatatie met/zonder stentplaatsing). 

Responsive Image
Figuur 1: illustratie van een ballondilatatie

Een stent is een metalen spiraaltje of buisje dat in de vernauwing van de kransslagader wordt geplaatst om de doorgankelijkheid van de kransslagader te behouden. Deze stent wordt ter plaatse gebracht door middel van een ballonkatheter. De stents die op dit moment gebruikt worden geven medicatie af en vallen onder de naam ‘drug eluting stent’.

 

Voor - en nadelen van een stent:

  • Via studies werd aangetoond dat de kans om opnieuw een vernauwing te krijgen op dezelfde plaats na gebruik van een stent is afgenomen.
  • Stents zijn gemaakt van metaal. Dit metaal bevindt zich vrij in de bloedbaan waardoor het bloed kan samenklonteren. Om het risico te voorkomen dat een klonter het bloedvat zou gaan afsluiten, dien je na een stentimplantatie meerdere bloedplaatjesremmers te nemen gedurende een bepaalde periode. Het gaat om Aspirine® en Plavix(Clopidogrel)®/ Brilique®/Efiënt®. Aspirine® is een medicatie die je levenslang zal moeten innemen. De andere bloedplaatjesremmer zullen in samenspraak met de cardioloog worden gestopt na zes maanden tot één jaar.
  • Stop nooit op eigen houtje met het nemen van bloedplaatjesremmers! Je riskeert een trombus of bloedklonter te ontwikkelen in jouw stent.
  • Indien je in de nabije toekomst een operatie zou moeten ondergaan, laat je dit best weten aan de arts. Voor een operatie moet immers de inname van sommige bloedplaatjesremmers gestopt worden.
  • Omdat de techniek van het stenten verder ontwikkeld en verfijnd wordt en er veel nieuwe materialen en soorten stents op de markt komen, kan je vrijblijvend deelnemen aan belangrijke wetenschappelijke studies hieromtrent. Jouw arts zal je hierover informeren.

 

Het onmiddellijke resultaat is gunstig bij meer dan 95% van de behandelde patiënten. Na een succesvolle behandeling zijn de klachten van angor verdwenen. In de overige gevallen bereikt de ingreep niet het gewenste resultaat. Als het met plaatsing van een stent niet lukt om de vernauwing te behandelen, is er aan jouw toestand niets veranderd. Jouw arts zal je in dat geval een andere behandeling voorstellen.

 

Downloads